• (+30) 2310 474762
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

TEC-MED: Ανάπτυξη ενός διαπολιτισμικού, κοινωνικο-ηθικού μοντέλου φροντίδας για εξαρτώμενο πληθυσμό στη λεκάνη της Μεσογείου

Οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου παρουσιάζουν ένα κοινό πρότυπο μείωσης της κοινωνικής υποστήριξης και την ανάγκη για καινοτόμα μοντέλα κοινωνικο-ηθικής φροντίδας για εξαρτώμενους ηλικιωμένους. Το έργο TEC-MED θα εφαρμοστεί σε έξι χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Λίβανο, Αίγυπτο και Τυνησία), αναπτύσσοντας ένα διαπολιτισμικό μοντέλο που ευνοεί την ένταξη και την ενσωμάτωση των ανθρώπων, λαμβάνοντας υπόψη πολιτισμικούς παράγοντες όπως η ταυτότητα, η εθνότητα, το φύλο και η θρησκεία τους. Επίσης, θα ληφθούν υπόψη κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες όπως η επαγγελματική καριέρα και ο τόπος κατοικίας τους, καθώς και ηθικοί παράγοντες όπως ο σεβασμός για την σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων που γερνούν και των εξαρτώμενων ανθρώπων που στερούνται οικογενειακής υποστήριξης.

Για την ανάπτυξη του μοντέλου TEC-MED, έχει ληφθεί υπόψη μια μεθοδολογία που περιλαμβάνει την εμπλοκή βασικών παραγόντων και τη συμμετοχή του στοχευόμενου πληθυσμού. Θα υιοθετηθεί μια διεπιστημονική και διαπολιτισμική προσέγγιση με ιδιαίτερη έμφαση σε κοινωνικά, φύλο, ηθικά και θρησκευτικά ζητήματα.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός διαπολιτισμικού, ηθικού και κοινωνικού μοντέλου για τη φροντίδα του εξαρτώμενου ηλικιωμένου πληθυσμού στη λεκάνη της Μεσογείου.

Επιπλέον, έχουν τεθεί τρεις δευτερεύοντες στόχοι:

  • Στήριξη των βασικών παραγόντων στην ανάπτυξη του Μοντέλου TEC-MED.
  • Εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων μερών από μια διεπιστημονική προοπτική.
  • Εφαρμογή της πλατφόρμας TEC-MED για την προώθηση ενός συνεκτικού, προσβάσιμου και συνεργατικού πλαισίου.
Image