• (+30) 2310 474762
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διεθνής Ημέρα των Ηλικιωμένων

Η πανδημία COVID-19 προκαλεί ανείπωτο φόβο και ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους σε όλο τον κόσμο.

Το ποσοστό θνησιμότητας για τους ηλικιωμένους είναι συνολικά υψηλότερο και για εκείνους άνω των 80 ετών, είναι πέντε φορές ο παγκόσμιος μέσος όρος.

Πέρα από τον άμεσο υγειονομικό αντίκτυπο, η πανδημία θέτει τους ηλικιωμένους σε μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας, διακρίσεων και απομόνωσης. Είναι πιθανό να έχει ιδιαίτερα καταστροφικές επιπτώσεις στους ηλικιωμένους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ως ηλικιωμένος ο ίδιος, με την ευθύνη για μια ακόμα πιο ηλικιωμένη μητέρα, ανησυχώ βαθιά για την πανδημία σε προσωπικό επίπεδο και για τις επιπτώσεις της στις κοινότητες και τις κοινωνίες μας.

Σήμερα εγκαινιάζουμε μια πολιτική έκθεση που παρέχει ανάλυση και συστάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η ανταπόκρισή μας στην COVID-19 πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων.

Τέσσερα Κύρια Μηνύματα.

Πρώτον, κανένα άτομο, νέος ή ηλικιωμένος, δεν είναι αναλώσιμο. Οι ηλικιωμένοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή και την υγεία όπως όλοι οι άλλοι. Οι δύσκολες αποφάσεις γύρω από την ιατρική περίθαλψη που σώζει ζωές πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων.

Δεύτερον, ενώ η φυσική αποστασιοποίηση είναι κρίσιμη, ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια κοινότητα και όλοι ανήκουμε ο ένας στον άλλο. Χρειαζόμαστε βελτιωμένη κοινωνική υποστήριξη και εξυπνότερες προσπάθειες για την προσέγγιση των ηλικιωμένων μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τους ηλικιωμένους που μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγάλο πόνο και απομόνωση λόγω των lockdown και άλλων περιορισμών.

Τρίτον, όλες οι κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές αντιδράσεις πρέπει να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις ανάγκες των ηλικιωμένων, από την καθολική υγειονομική κάλυψη έως την κοινωνική προστασία, την αξιοπρεπή εργασία και τις συντάξεις. Η πλειονότητα των ηλικιωμένων είναι γυναίκες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να εισέλθουν σε αυτήν την περίοδο της ζωής τους σε φτώχεια και χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Οι πολιτικές πρέπει να στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών τους.

Και τέταρτον, ας μην αντιμετωπίζουμε τους ηλικιωμένους ως αόρατους ή ανίσχυρους. Πολλοί ηλικιωμένοι εξαρτώνται από ένα εισόδημα και είναι πλήρως απασχολημένοι στην εργασία, στην οικογενειακή ζωή, στη διδασκαλία και τη μάθηση, και στη φροντίδα άλλων. Οι φωνές και η ηγεσία τους μετρούν.

Για να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία μαζί, χρειαζόμαστε μια αύξηση της παγκόσμιας και εθνικής αλληλεγγύης και τις συνεισφορές όλων των μελών της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

Καθώς προσβλέπουμε σε μια καλύτερη ανάκαμψη, θα χρειαστούμε φιλοδοξία και όραμα για να χτίσουμε πιο συμπεριληπτικές, βιώσιμες και φιλικές προς τους ηλικιωμένους κοινωνίες που θα είναι κατάλληλες για το μέλλον.

Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres


Διαβάστε περισσότερα
1stoct.jpg