• (+30) 2310 474762
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

[TEC-MED] Εφαρμογές για κινητά για την υποστήριξη των ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Η διατήρηση της ευημερίας, της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής σύνδεσης είναι κρίσιμη για τους ηλικιωμένους και έχει γίνει θέμα συζήτησης καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου αντιμετωπίζει lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Οι ηλικιωμένοι έχουν συμβουλευτεί να απομονωθούν γιατί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο λόγω του COVID-19. Επιπλέον, οι οίκοι ευγηρίας και οι εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει τις πόρτες τους στους επισκέπτες για να προστατεύσουν τους κατοίκους τους.

Οι εφαρμογές για κινητά παρέχουν ένα πολύτιμο εργαλείο για να βοηθήσουν τις οικογένειες να μείνουν συνδεδεμένες και να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την κινητικότητά τους και να τους συνδέσουν με πόρους που βελτιώνουν την ευημερία τους. Επομένως, οι εφαρμογές για κινητά μπορούν να είναι χρήσιμες για τους ηλικιωμένους περιορίζοντας την ανάγκη τους να βγουν από τις κατοικίες τους και να διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης στον COVID-19, βοηθώντας τους να παραμείνουν σε επαφή με αγαπημένα τους πρόσωπα, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες παράδοσης γευμάτων, ηλεκτρονική πρόσβαση σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να αναθεωρούν τις χρόνιες παθήσεις τους, καθώς και βελτιώσεις φυσικής και γνωστικής κατάστασης. Αυτές οι εφαρμογές για κινητά μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: α) Κοινωνικές (π.χ. Skype, Viber, What’sApp), β) Φυσική δραστηριότητα και διατροφή, γ) Ιατρικές και δ) Νοητική - Γνωστική.

Παρουσιάζουμε μερικές από αυτές, παραλείποντας τις κοινωνικές εφαρμογές, καθώς είναι ευρέως γνωστές και χρησιμοποιούμενες.

Εφαρμογές για Φυσική Δραστηριότητα και Διατροφή

Moves4Me: Η εφαρμογή Moves4Me υποστηρίζει τους ενήλικες να παραμένουν φυσικά πιο δυνατοί για περισσότερο χρόνο, βελτιώνοντας την πρόσβασή τους σε προγράμματα εκγύμνασης με αντιστάσεις. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προάγει τη δύναμη, την ισορροπία και να αποτρέπει τις πτώσεις στους ηλικιωμένους. Έχει σχεδιαστεί από κλινικούς ειδικούς και χρησιμοποιεί αξιολογήσεις βασισμένες σε αποδείξεις και ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις για την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης. Η εφαρμογή Moves4Me φέρνει έναν προσωπικό γυμναστή στο σπίτι σας, αφαιρώντας τα εμπόδια πρόσβασης στην άσκηση για τους ηλικιωμένους.

VidaMe: Η εφαρμογή VidaMe στοχεύει στην κάλυψη της ανάγκης για μια ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα ενός ατόμου, περιλαμβάνοντας όλες τις βασικές πτυχές της υγείας και της ευεξίας: πρόληψη, υγιεινή διατροφή, επαρκή φυσική δραστηριότητα, διαχείριση ασθενειών για μια υγιή ζωή. Δημιουργεί μια μοναδική και πλήρως εξατομικευμένη εμπειρία υγείας και ευεξίας, καθοδηγώντας την αλλαγή συμπεριφοράς προς πιο υγιεινούς τρόπους ζωής. Παρέχει στόχους και ανασκοπήσεις, καθοδήγηση και κίνητρο με τη χρήση μιας έξυπνης εφαρμογής, συνδεδεμένων ιατρικών και αισθητήρων τρόπου ζωής και μιας πλατφόρμας ανάλυσης μεγάλων δεδομένων στο σύννεφο.



Ιατρικές Εφαρμογές

MyTherapy: Η εφαρμογή MyTherapy επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται τα φάρμακά τους, και να παρακολουθούν μετρήσεις και συμπτώματα, όλα σε ένα μέρος. Η εφαρμογή παρέχει υπενθυμίσεις για λήψεις και αναπληρώσεις φαρμάκων και αναφορές για τα ληφθέντα φάρμακα, το βάρος, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα και πολλά άλλα, διαθέσιμα στην εφαρμογή και ως PDF.

TabCare: Η εφαρμογή TabCare ενσωματώνει ένα κουμπί πανικού, έναν εντοπιστή τοποθεσίας και έναν μετρητή καρδιακών παλμών. Ο χρήστης μπορεί να πατήσει το κουμπί πανικού ανά πάσα στιγμή για να ειδοποιήσει τον φροντιστή του, ο οποίος θα λάβει πληροφορίες τοποθεσίας ώστε ο χρήστης να λάβει την απαραίτητη βοήθεια. Το σύστημα TabCare επιτρέπει στις οικογένειες να βεβαιωθούν ότι οι ηλικιωμένοι συγγενείς τους είναι ασφαλείς.

Fibricheck: Η εφαρμογή Fibricheck στοχεύει στην πρόληψη ενδεχομένως θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, με κύρια έμφαση στην κολπική μαρμαρυγή. Η ιατρικά πιστοποιημένη εφαρμογή (CE και FDA) χρησιμοποιεί την κλινικά επικυρωμένη τεχνολογία PPG, καθιστώντας δυνατή την ανίχνευση των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού με απλά ένα smartphone ή smartwatch.

Doctor-on-cloudΗ πρωτοποριακή εφαρμογή Doctor-on-cloud στοχεύει στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας. Η εφαρμογή επιτρέπει στους γιατρούς να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες πιο γρήγορα, με ασφάλεια και εξ αποστάσεως. Είναι μέρος της σουίτας Vida24©, μιας ολοκληρωμένης, πολυεπίπεδης και λειτουργικής πλατφόρμας για διασυνδεδεμένη υγεία και διαχείριση ιατρικών πληροφοριών. Είναι η μοναδική εφαρμογή τηλεϊατρικής στην Ελλάδα που έχει πιστοποίηση CE Class IIa ως ιατρική συσκευή, βασισμένη στις ευρωπαϊκές οδηγίες MDR 2017/745 και συμμορφώνεται με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό EU2016/679 GDPR. 

Image